Netwerken training

Nieuws & Blog ›

Leontien kiest uit recent psychologisch onderzoek relevante informatie, met tips en handige 'weetjes'.

Wat is de essentie?

Wat is de essentie?

Durft u ook geen “nee” te zeggen? Dat wordt dan knap lees meer

Geld maakt wel gelukkig.

Geld maakt wél gelukkig.

We kennen het gezegde: “Geld maakt niet gelukkig”. Toch lees meer

Meer nieuws ›

Evenementen ›

Nieuw in 2016 - Leiderschap!

Leiderschap

“Professionals aan ’t roer” start een gloednieuw lees meer

Mid-Life Career Boost

Midlifecareer

Gedurende het werkende leven heb je aan het begin allerlei lees meer

Rino cursus: Teamcoaching

team trainingen

Leontien Buddemeijer en Frank Habekotté zullen opnieuw een lees meer

Meer evenementen ›

Netwerken

Netwerken is voor de meesten een noodzakelijke bezigheid, nodig om je business te stimuleren. Slechts weinigen zijn van nature netwerkers, en dus is het handig om hier actief en doelgericht mee bezig te zijn. Hierbij een paar tips die kunnen helpen, vooral om er met meer plezier aan te werken: alles wat je met plezier doet gaat makkelijker en beter.

Wat is netwerken:

Netwerken gaat over het doelgericht creëren en ‘upliften’ van relaties en hoe je zelf in deze relaties wil zijn. Een netwerk is een groot web van mensen die met elkaar verbonden zijn in een omgeving waarin iets nieuws kan plaatsvinden, waar allen van profiteren.

Het betekent het mobiliseren van de kracht van een groep - het potentieel aan energie en creativiteit aanboren voor een gemeenschappelijk doel. Met als middel én als resultaat het bewust bouwen aan doelgerichte en plezierige relaties.

Basis:

  1. Wees open én wees open om te leren
  2. Wees bereid om verbinding te maken
  3. Draag snel iets bij, geven is belangrijk
  4. Wees bereid om risico te nemen
  5. Wees lichtvoetig en doe het met plezier
  6. Zorg voor ‘commitment’ en wees niet te snel tevreden

Concreet:

1. Netwerken doe je altijd
Vaak kom je de meest interessante contacten tegen op onverwachte momenten bijvoorbeeld in de trein, op reis of bij de school van je kinderen. Zorg dat je kort iets over jezelf kan vertellen wat voor de ander interessant is.

2. Neem initiatief
Oefen er mee om zelf mensen aan te spreken. De ander vragen stellen is vaak een goede en prettige manier om contact te leggen.

3. Geven is belangrijk
Als je goed luistert zijn er vaak talloze mogelijkheden waarop je iets voor een ander kan betekenen. Bijvoorbeeld hem/haar in contact brengen met iemand uit jouw netwerk waar hij/zij iets aan heeft.

4.  Onthoud belangrijke zaken van de ander
Bill Clinton had een, nu ouderwetse, ‘rolodex’ waarin hij alle persoonlijke informatie over zijn ontmoetingen liet opschrijven. Bij de eerstvolgende ontmoeting wist hij zo direct een persoonlijk contact te maken wat een grote impact op zijn omgeving had.

5. Onderhoud je relaties
Iedereen heeft al een bestaand netwerk. Zorg dat je dit onderhoud door regelmatig iets van je te laten horen, of mensen ergens voor uit te nodigen. Met je ‘warmste’ contacten ga je regelmatig lunchen om bij te praten.

6. Geef niet  snel op
Onderhoud ook die relaties waar je niet direct gebruik van kunt maken, want vaak komen ze je later toch van pas. En zorg dat je contacten op de hoogte zijn van jouw bezigheden, zodat ze je eventueel kunnen doorverwijzen naar iemand uit hun netwerk.

7. Zorg dat mensen je weten te vinden.
LinkedIn of Facebook  zijn handige hulpmiddelen. Zorg dat je gegevens compleet en actueel zijn en onderhoud je eigen website als je die hebt.

Leontien Buddemeijer Psychologisch Adviesbureau

Praktisch Advies, gericht op groei

Leontien Buddemeijer beantwoordt regelmatig een lezersvraag. Hier kunt u een vraag stellen en hier treft u een overzicht van eerder gestelde coachvragen en adviezen.